"Očakávame, že tento rok bude inflácia v potravinách atakovať hranicu 20
%. Z pohľadu potravinárov to môžeme hodnotiť tak, že Slováci začínajú
vyhľadávať lacnejšie potraviny a potraviny s nižšou pridanou hodnotou,
nekupujú prémiové značky," priblížil.
Napríklad z hydinového mäsa sú najdôležitejšie kuracie rezne alebo kuracie prsia. "Pri
tých zaznamenávame zníženie objednávok, ale oveľa viac ľudia teraz
preferujú krídelká či kuracie stehná. To sú potraviny, ktoré sú
lacnejšie. Dôvod je úplne prozaický. Inflácia v potravinách dosahuje
historické čísla a z nášho pohľadu sa ešte neskončila," informoval.
Upozornil, že z mliečnych výrobkov ľudia oveľa menej začínajú kupovať
maslo, viac sa začínajú orientovať na margaríny alebo nátierky s vyšším
podielom rastlinných tukov.
"Hovorí sa, že inflácia pre potravinách je niekde na úrovni 16 %, ale
takto pred rokom sme mali maslo v obchode v akcii za 1,29 eura, dnes už
je ťažké nájsť maslo v akcii pod 3 eurá. Ľudia, hlavne dôchodcovia,
musia tak rozmýšľať, či si kúpia maslo, ktoré ma 82 % tuku, alebo si
kúpia lacnejšiu nátierku s vysokým podielom rastlinných tukov," poznamenal.
Riešením potravinovej dostupnosti je podľa neho cielená pomoc odkázaným skupinám. "My
sme to prezentovali aj u pani prezidentky SR, pri diskusii o
protiinflačnom balíčku. Je potrebná podľa nás cielená pomoc a nie
bohapusté rozdávanie peňazí plošne po celom Slovensku. Treba podporiť
nízkopríjmové skupiny, aby si mohli dovoliť kúpiť potraviny. Toto je
jedno z riešení," doplnil.
Dodal, že druhým riešením podpory kúpy potravín je podpora živočíšnej
výroby, ale najmä spracovateľov (potravinárov) cez cenu energií. "To by znížilo aj vývoj inflácie," uzavrel Macho.